fredag 10 juli 2020

Helgonet, Simon Templar och Leslie Charteris

Någon gång - jag tror det var på 90-talet - fick jag ett telefonsamtal. Det var en marknadsundersökning som skulle ta reda på hur folk påverkas av reklamfilm på TV. Kvinnan som ringde ställde en rad frågor.

En var vilka två TV-serier som jag skulle vilja ha med mig om jag hamnade på en öde ö....

Den första TV-serien var lätt att komma på. Jag svarade "Kvinnofängelset" Jag hade sett många och visste att det sammanlagt var 692 avsnitt. Jag gillade den, och man kunde ju se den länge. I väntan på att någon skulle  rädda mig vore det ju ett bra alternativ.

Men så skulle jag nämna en till. Jag tänkte och tänkte och till sist svarade jag "Helgonet". Jag hade inte sett den sedan jag bar barn, men tänkte att den dels hade varit spännande när jag såg den - dels hade en oerhört många avsnitt.  Den hade sänts mellan 1962 - 1969 i England, och i alla fall de flesta avsnitt hade också sänts i Sverige.

Marknadsundersökaren verkade bli lite förvånad när jag sa "Helgonet". Jag vet inte varför, kanske hon var för ung för att känna till den.

Den första gång jag hörde talas om Helgonet var antingen sommaren 1963 eller sommaren 1964. Då hade vi besök av två flickor på vårt lantställe i Gräddö. Jag antar att deras mamma också  var där, men de jag mindes var de två flickorna - den ena i min ålder, den andra  tre år äldre.

I familjen kallades de för kusiner, men långt senare fick jag reda på att de var tremänningar. Det var lite lustigt - i synnerhet som de barn som verkligen var våra kusiner aldrig kallades kusiner.

I vilket fall som helst så minns jag endast  två konkreta episoder från deras besök då. Den ena var ett samtal jag och den äldre flickan  hade om - Sovjetunionen. Det andra var ett samtal de två systrarna hade med varandra när vi satt vid bordet.

Det handlade om just TV-serien Helgonet. Jag minns endast att de sade att nästa avsnitt av Helgonet skulle komma någon  dag efter att de skulle komma hem, och båda såg förtjusta ut. De verkade gilla serien ganska så mycket.

Den visades i SVT första gången 1 juni 1963 och sändes fram till 1969.

TV-serien byggde på ett antal romaner av Leslie Charteris om Simon Tenplar, som i böckerna beskrivs som en tjuv* som ändå vid många tillfällen hjälpte till att fånga brottslingar. Jag har aldrig läst någon av hans böcker.  Att huvudpersonen dels har efternamnet Templar och dels kallas  The Saint har jag ingen självklar förklaring på.

På engelska används Templar som en del i begreppet "Knights Templar", vilket är det engelska namnet på Tempelherreorden, en organisation av krigarmunkar som 1307 krossades av en allians av den franske kungen och påven.  De anklagades då för kätteri, sataniska riter, och avgudadyrkan. Men efter deras krossande började det spinnas olika legender om dem. Att de inte alls var onda, utan goda,  kanske rent av "helgon", och som krossades av den franske kungen för att han ville åt deras pengar.

Att den franske kungen ville åt deras pengar kan det nog ligga  en hel del i,  men med tanke på deras blodiga roll i korstågen är det lite svårt att se dem som speciellt goda. Men  i många legender levde de vidare, gömde sig i Skottland, inspirerade frimurarna och lever än idag.

Om Charteris var inspirerad, eller inte var inspirerad, av den typen av legender har jag ingen aning om.

Och, jag behöver väl inte säga att det var Roger Moore som spelade Simon Templar i TV-serien... 

Varför skriver jag om detta nu? Jo, jag har upptäckt att de tidigaste, svartvita, avsnitten av The Saint, numera finns på  YouTube.  Den som vill se dem kan ju börja att titta exempelvis här , och sedan leta vidare.

Och i oktober 1965 hade jag till sist kämpat till mig rätten att få se TV på lördagar, som alla andra i klassen redan fick göra. Och i november 1965 började serien Helgonet att sändas just på lördagar, efter att ett tag ha sänts på andra veckodagar.

Så jag började se den. 

Helgonet VAR spännande för en tioåring. Och eftersom den var spännande då blir det på ett nostalgiskt sätt lite spännande att se dem nu. Vilket jag så smått har börjat göra.

PS. Det finns åtminstone ett avsnitt med en även mer än vanligt förfärlig kvinnosyn bland dessa YouTube-avsnitt. Bara så ni vet, och inte sätter ett eventuellt kaffe i vrångstrupen...
 ------------------
*Hans tjuvaktiga drag ser dock ut att vara kraftigt nedtonade i TV-serien...


Leslie Charteris

11 kommentarer:

Tidlösa sa...

Off topic. På Youtube, kolla upp "Holy Eucharist - Sunday within the Octave of Saint Thomas - 5 July 2020"

Tidlösa sa...

Det är en högmässa från en LKK-kyrka i Australien. Kolla vid 58 minuter-märket. På grund av corona är kyrkan nästan tom och i kyrkbänkarna har man placerat...teddybjörnar!

Tidlösa sa...

Jag undrar vilken annan kyrka som skulle våga fira högmässa för nallebjörnar...

Erik Rodenborg sa...

LKK i Sverige har nu en yngre präst, som nästan helt dominerar och som håller i nästan alla predikningar. På på sin egen tidslinje hyllar han ständigt nyliberal ekonomisk politik, angriper alla socialister med en närmast vettlöst ursinnig frenesi, och dessutom har han utvecklat någon sorts förkärlek för ortodoxa kyrkan i Ryssland. Och ingen inom organisation verkar reagera på detta. LKK är numera inte en organisation som jag skulle vilja rekommendera något att gå med i.

Tidlösa sa...

Nyliberalism och ortodoxi låter som en märklig kombination..

Erik Rodenborg sa...

Ja, men man kan väl kombinera ekonomisk liberalism med religiös konservatism. Som jag sagt förut verkar LKK religiöst sett att gå tillbaka till gammalkatolicismen före Leadbeaters "entrism" i den gammalkatolska rörelsen.

För ett antal år sedan kunde man se LKK som teosofi in disguise men det kan man inte nu. LKK:s plats på en religiös karta är till och med än mer förbryllade än den var då...

Jag var medlen i den ett år, för ett antal år sedan, just för jag såg den som i grunden teosofisk. Men det var just då som den började snabbt gå ifrån detta. Murphys lag?

Tidlösa sa...

Det låter som att de dumpat just de saker som gjorde dem intressanta...

Verutschkow sa...

"Ja, men man kan väl kombinera ekonomisk liberalism med religiös konservatism."

Vilket du, om än inte dagligen, kan läsa i vissa ledare i den tidning du har påstått
dig prenumerera på. Ivar Arpi hade dock nyligen en ledare som jag inte hittar nu, där
han verkar kritisk till vissa religiösa yttringar ...

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 00.41

Exakt!

Erik Rodenborg sa...

Ver

"Ivar Arpi... kritisk till vissa religiösa yttringar"

Handlade det kanske om islam? ;-)

Verutschkow sa...

Nja, gällande Arpi var det alltså huvudledaren 8/7 som handlade om
migrationspolitik och vem som skulle bestämma därom och han hade
några formuleringar som var smått negativa till religiöst betingat
tänkande och då kom jag att tänka på hans kollega till ledarskribent
och hennes "troende".

Men jag kan ju ha läst in något som inte fanns där ...

En fundamentalist som omvärderat Josua

Josuas bok är förmodligen den otäckaste boken i Bibeln. I den beskrivs hur Gud leder israeliterna i ett fälttåg med syftet att utrota den ka...