tisdag 7 maj 2019

Tre psykedeliska b-sidor

1967 gav Beatles ut tre singlar, en LP (Sgt. Peppers Lonely Hearts Club Band) och en dubbel-EP (Magical Mystery Tour).

Alla singlar liknade varandra i det att de hade en ganska enkel kommersiellt gångbar a-sida, och en mer "svår" psykedelisk b-sida.

Penny Lane, All you need is love, och Hello, Goodbye var låtar som var avsedda att nå förstaplatsen på topplistor - och gjorde också det. Medan Strawberry Fields Forever, Baby, You´re a Rich Man och I am the Walrus var både svårtillgängliga och psykedeliska

Det första exemplet är singeln Penny Lane, från februari 1967. Dess baksida hette Strawberry Fields Forever, och kan höras här.

Medan Penny Lane är en lite gullig berättelse om minnen från en gata, presenterar b-sidan en dunkel men innerlig vision av en annan värld, där "nothing is real"...

All You Need is Love/Baby, You´re a Rich Man från juli samma år följer på sätt och vis samma mönster. A-sidan är kommersiell och enkel, men b-sidan beskriver  i dunkla  ordval en man som insett att han är en av "the beatiful  people" som har fått "another key". Denna b-sida kan höras här.

Men denna singel skiljer sig ändå från Penny Lane-skivan på ett sätt. För låten All You Need Is Love är visserligen enkel, men  ändå även den flower power-propaganda. Och blev tillsammans med Scott McKenzies "San Francisco" någon sorts sinnebild för Summer of Love.

I december 1967 kom så singeln Hello Goodbye/ I am the Walrus.  Även här ser vi samma mönster. Hello, Goodbye var en given hitlåt, medan I am the Walrus var milt sagt svårtillgänglig  och psykedelisk.  Den kan  höras här

Men här kan man se en annan skillnad. Medan de två låtarna Strawberry Fields Forever och Baby,You´re a Rich Man  var  ren psykedelisk propaganda,  med implicita löften om ett droginspirerat paradis, var I am the Walrus text både klart ångestfull, och dessutom en aning makaber. Man kunde kanske få lust att tända på efter att ha hört på Strawberry Fields Forever och Baby You´re a Rich Man, men knappast efter att ha lyssnat på  I am the Walrus. Om man nu inte direkt längtade efter mardrömslika upplevelser.

På något plan avspeglade detta kanske att tidsandan svängde ovanligt snabbt under detta  år. Den glada droginspirerade romantik som nådde sin kulmen  i juli-augusti under "Summer of love" hade faktiskt snabbt börjat försvagas redan under hösten...

Vilket kanske också avspeglas i den affisch som sattes upp i San Francisco, som avbildas nedan.... *

För övrigt ingick I am the Walrus också som en del i den tidigare nämnda dubbel-EP:n Magical Mystery Tour., döpt efter Beatlesfilmen med samma namn. När jag först hörde dess titel i början  av december 1967 förväntade jag mig nog en vidareutveckling av det psykedeliska budskapet i Sgt. Pepper. Men det kom inte. Vare sig dubbel-EP:n eller filmen kunde ses som psykedelisk propaganda.

Beatles korta mellanspel som förespråkare  för en världsbild a la Timothy Leary var slut.
 ---------------------------------
* Lite orättvis i och för sig - hippies hade inte dött, men dess bäst-före-datum hade så att säga passerats.



Affisch i San Francisco 1967, en sorts  nekrolog över hippie-rörelsen....

4 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.songfacts.com/facts/the-beatles/baby-youre-a-rich-man

Det har kände du säkert redan till. Antisemitism redan på den tiden.

Epstein dog ju redan under slutet av "Summer of Love" ...

Anonym sa...

"Lite orättvis i och för sig - hippies hade inte dött, men dess bäst-före-datum hade så att säga passerats."

Dödsskotten i Altamont ses väl av många som slutet för hippierörelsen.
Jefferson Airplane, Rolling Stones, Flying Burrito Brothers m fl. Och
så Meredith Hunter ...

https://en.wikipedia.org/wiki/Death_of_Meredith_Hunter

Erik Rodenborg sa...

Anonym 9.20
Den artikel du länkar till lyckas analysera "Baby, you´re a rich man" utan att ens nämna flower power- hippie-kopplingarna, vilket för mig gör ett egendomligt intryck.
Man måste se sången som en av många hippie- flower power- inspirerade låtar som kom under denna tid. Att den sedan också kan ha andra bottnar är ju självklart.

Anonym 9.23
Hippierörelsen försvagades gradvis efter en första mycket snabb nedgång hösten 1967. Exakt när den dog är svårt att säga, eller rättare sagt den dog ju aldrig helt. Det finns ju hippies än idag.

Anonym sa...

https://genius.com/Magnus-uggla-hand-i-hand-lyrics

"Den siste hippien ett gärdesfreak
Munspel och gitarr, en kvarleva från sextiosju
Likt en oplundrad julgran med ting och tang
Krimskrams, bjällerklang, i fårväst och hatt från Peru

Ohh, han står i en portuppgång och sjunger en sång
Han leker Che Guevara, Lech och Onkel Tom
Den hesa gälla rösten sjunger "we shall owercome""

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...