torsdag 9 maj 2019

"Provokation och näthat som affärsidé – Flashback"

På webbsidan "I folkets intresse" kan man hitta denna artikel av Hans Ekbrand och Helena Ludvigsson , om internetforumet Flashback. Utan att på något sätt ta ställning för agendan på just denna sida – som jag till stora delar är tveksam till - vill jag gärna rekommendera just denna artikel. Läs den!

(Det bör i och för sig också tilläggas att jag inte kategoriskt delar en åsikt som  Ekbrand/Ludvigsson  faktiskt verkar ha - att det  alltid är fel att på nätet publicera namn på dömda brottslingar.)

Min första erfarenhet av Flashback var en milt sagt fantasifull hattråd om mig från 2005, där jag tillskrevs uppfattningar som jag inte har, som beskrev händelser som aldrig inträffat, och i övrigt frossade i hatfulla invektiv av det mer olustiga slaget.

Flashback kan inte så sällan innehålla sanna påståenden  - men ofta också rena lögner. Det är för en oinitierad person stört omöjligt att avgöra vad som är lögner och vad som är sanningar. Jag är inte alls säker på att jag delar åsikten på bland annat ”I folkets intresse” att Flashback bör förbjudas - det som är viktigt är att ingen någonsin förleds att tro att det på något sätt är en tillförlitlig källa. Varenda påstående i Flashback måste dubbelkollas, ja, trippelkollas,

Ett exempel diskuterar jag i detta inlägg som beskriver (och länkar till) en tråd i Flashback där ett antal anonyma nick fick spekulera om att jag och ett antal andra namngivna personer var medlemmar i en hemlig organisation som kidnappade barn. Och en av de som skrev i tråden ansåg att problemet bäst skulle lösas genom att vi som sades vara medlemmar i denna fiktiva organisation skulle avlivas medelst nackskott.

Nu namngavs också denna fiktiva organisation - den kallades "Army of survivors".  Det visade sig  dock att det verkligen fanns en organisation med det namnet -som dock inte hade de i tråden nämnda personerna som medlemmar.

Dessutom sysslade den definitivt inte med att kidnappa barn...

Flashback skulle inte göra så stor skada om alla de som läste där läste kritiskt. . Men som bekant är det många som inte gör det.

Ekbrands och Ludvigssons ovan länkade artikel är väl värd att läsa, Den innehåller en mängd av värdefull information om detta märkliga forum.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog en bra artikel men I folkets intresse (vilket storvulet namn) är också en misogyn hemsida precis om Flashback....som avskyr metoo och ROKS.

Erik Rodenborg sa...

Jo, det var väl ungefär det jag syftade på när jag skrev "Utan att på något sätt ta ställning för agendan på just denna sida – som jag till stora delar är tveksam till"...

Erik Rodenborg sa...

PS. Jag skulle förstås kunnat uttryckt mig klarare, och mindre undvikande - men syftet var inte att ta upp en diskussion om denna sida, utan att rekommendera en specifik artikel, skriven av personer som inte är kopplade till sidan.

Anonym sa...

Om du går in på sektens hemsida kan du se att de gärna avslöjar vilka signaturer
som finns på Flashback och på nätet. Där kanske du kan hitta någon eller några
som skrivit (illa) om dig. Lycka till ...

Anonym sa...

"OÖNSKADE MEDDELANDEN

När vi avvisat någon upprepade gånger som skickar meddelanden till oss mot vår vilja ser vi det som stalking och vi anmäler alltid stalking till polisen. Med den nya stalkinglagen har folk fällts och fått kontaktförbud bara efter ett par dussin oönskade meddelanden."

I folkets s k intresse har mycket av prinsessan på ärten över sig ...

Anonym sa...

"MANUELL KONTROLL

Ditt meddelande skickas till en person som först undersöker innehållet och tar bort länkar. Om innehållet godkänns skickas det vidare till oss. Icke godkända meddelanden kan vara följande:

Spam som slunkit igenom första kontrollen
Oönskade meddelanden, vissa av dessa kan polisanmälas (se nedan)
Obegripliga meddelanden
Icke tillräckligt beskrivande meddelanden
Om ditt meddelande inte godkänns kommer du inte få svar om detta. Meddelandet kommer att raderas av kontrollören."

DET här med härskarteknik har ju I folkets s k intresse utvecklat till fulländning.
Du måste verkligen gå ner på knä för att ens tillåtas tilltala dem, t ex efter att
de hängt ut dig ...

Erik Rodenborg sa...

Anonym 9.39

Jag har kollat en del. Det enda jag hittat är en person som endast marginellt intresserade sig för mig...

De flesta som rabiat attackerat mig på Flashback är personer som driver linjer som ex.vis att bortträngda minnen av övergrepp inte existerar, att barn som berättar om att fäder begår övergrepp lider av PAS, eller att berättelser om "satanistiska" övergrepp alltid är falska. Och som retar sig på att jag har motsatt ståndpunkt.

Ingen av dessa har så vitt jag kan se (rätta mig om jag har fel) hängts ut av I Folkets intresse. Det skulle ju kunna bero på att de inte vill erkänna att det faktiskt finns många mycket grova näthatare som har exakt de åsikter som just de tongivande i I Folkets intresse har - i frågor som dessa..

Anonym sa...

Läs hur de skriver under ett av de senaste inläggen ...

https://intre.se/ifolkets/uppladdningstjanster_olagligt_material/

"Sådana människor kan inte hanteras på vanligt vis. Här gäller hårda tag och brutalitet, inget annat biter. Därför kommer denna artikel innehålla hårda ord och svårsmälta förslag på hur man löser problemet. Vi har empati och känner djup omsorg om andra. Vi följer lagar och regler även om vår syn på att freda sig själv skiljer sig från vad lagen anser. Men i denna grupp av människor hjälper inget medhårsklappande utan här gäller stenhårda åtgärder utan pardon eller medlidande."

Erik Rodenborg sa...

Jo, så låter det ibland hos dem. Och på några ställen har de utvecklat teorier om att det är OK att att själva använda näthat mot de som utövar näthat. Och även dragit konsekvenserna av detta synsätt i analysen av vissa konkreta fall.

Det är en mycket farlig väg, och leder alltså till att man kan försvara näthat om det bara utövas av "rätt" sida.

Anonym sa...

Jag läser där ibland. Inte mycket av det som kommenteras här stämmer. Bortglömda minnen (vad det nu är) har jag aldrig sett något om. De stödjer Metoo men de tar sig friheten att kritisera när de lägger ut namn på folk. Jag är glad för att I folkets intresse finns, de har hjälpt mig mot min stalker så bra att jag blivit av med problemet.

Erik Rodenborg sa...

Om man läser sidan noga kan man hitta både positiva och negativa saker. Jag förnekar inte att sidan har hjälpt folk. Det som står här i de kommentar du reagerar mot stämmer visst, men det är ju en DEL av sanningen, Det positiva är också en del. Det är en mycket komplex sida.

Fd hatad på nätet sa...

Erik! Jag vet inte hur du läser eller vad du tycker är bra. Jag tycker inte heller allt är bra i I folkets intresse men den är det bästa vi har mot näthat på Flashback (och andra platser) idag och de har utan motsvarighet bättre kunskaper om Flashback än någon annan.
Jag har aldrig sett dem hänga ut och förtala någon alls. De namnger vissa moderatorer på Flashback men de förtalar dem inte. De till och med säger uttryckligen att man inte skall förtala eller näthata en näthatare.
Jag har också fått mycket hjälp av dem. Jag omskrevs på några bloggar ute på nätet som gjorde att jag förlorade allt. Jag mejlade dem om de kunde få bort det som skrevs om mig. Två dagar senare fick jag svaret; De fick inte bara bort det bloggarna skrev om mig, de fick bort bloggarna helt och inte bara det, de fick bort länkarna på Google också. Bloggarna finns alltså inte kvar! Fattar inte hur de bar sig åt att klara det jag försökt med i minst ett år men nu har jag äntligen kunnat bygga upp mitt liv igen tack vare dem.

Erik Rodenborg sa...

Som sagt, jag har aldrig förnekat att de gör nytta. Varför skulle jag i så fall länka till en artikel, som visserligen är skriven av två personer utanför deras krets men som är upplagd på deras sida, vilket är bra. Jag skulle kunna diskutera saker som jag tycker är mer tveksamma i deras agenda mer utförligt men just nu prioriterar jag inte det just här. Om du har blivit hjälpt av dom är det ju utmärkt.

Erik Rodenborg sa...

PS. Mer allmänt bår det tilläggas att jag vet mycket lite om SIG-gruppen, och det kan inte uteslutas att en del saker som jag uppfattat vara en del av deras "agenda" endast uttrycket åsikter av enskilda medlemmar.

Erik Rodenborg sa...

PPS. SIG-gruppens syn på metoo är förvisso något annat än vad som sägs i den anonyma kommentaren 10 maj 2019 20:06. Se deras inlägg om "Gardet" på https://intre.se/ifolkets/bloggar-gardets-nu/

I motsats till vad SIG-gruppen verkar göra avvisar jag inte kategoriskt "uthängningar" som metod, men oavsett den diskussionen är det svårt att se detta deras inlägg som ett entydigt uttryck för fientlighet mot metoo, eller anti-feminism. Mina åsikter skiljer sig i viktiga avseenden från de i denna artikel, men jag tycker ändå att deras ståndpunkter är mer komplexa och nyanserade än vad en del verkar tro.

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...