lördag 8 september 2018

SvD.s kluvna inställning till bolsjevikerna

Idag för hundra år sedan - en central rubrik på SvD:s första nyhetssida, 8 september 1918.

"Ententekonspirationerna i Ryssland belysas. En officiell redogörelse har utsänts av folkkommisariernas råd" .

Under kommer en lång deklaration, undertecknad av ledande bolsjeviker, om hur den engelska  och franska imperialismen intrigerar mot sovjetstaten, och kan kopplas til mord på lokalt ledande bolsjeviker och det nyligen inträffade mordförsöket på Lenin.

Deklarationen är hämtad från den bolsjeviksympatiserande Folkets Dagblad, organ för Vänstersocialdemokratiska partiet, föregångare till Sveriges Kommunistiska Parti,

Inga redaktionella kommentarer finns i SvD - endast bolsjevikregeringens proklamation.

På samma sida finns för alla tyskvänner deprimerande krigsnyheter. Tyskarna retirerar på alla fronter, och även de mest hängivna torde inse att Tyskland håller på att förlora kriget.

SvD tillhör ju dessa tyskvänner, Och det har lett till en för en högertidning ovanligt välvillig bevakning av sovjetregeringen. *

Om man tjuvkikar på vad de skev ett år senare är det något helt annat.  Då har antibolsjevismen slagit rot, och sovjetregimen beskrivs med skräck.

Men då hade ju kriget slutat.

Så länge kriget pågick saknas nästan helt någon bolsjevikskräck i  SvD: s kommentarer. Det enda undantaget är under den inledande fasen av det finska inbördeskriget, då Ryssland aktivt stödde den röda sidan. Men det blev en kort parentes.

För sedan kom avtalet i Brest Litovsk, och sovjeteregringen  lovade att inte agera i Finland...

Och bevakningen återgick till den kombination av nyfikenhet och snudd på välvilja som funnits i SvD sedan oktoberrevolutionens första dagar.

Så medan  både den högersocialdemokratiska och liberala pressen hetsar mot bolsjevismen finns i stort sett inget av detta i högerns främsta dagstidning i Sverige....

Anledningen är förstås att för SvD är huvudprioriteringen i bevakningen av världshändelserna att hoppas på en tysk seger. Och att ständigt påpeka ruttenheten hos ententemakterna.

Så vi får hela tiden nyheter om hur dessa intrigerar mot bolsjevikregeringen för att ersätta den med en ententevänlig regering.

SvD påpekar ofta själv att alla  krafter som vill största bolsjevikerna - från höger till "vänster" - samtidigt vill gå i krig med Tyskland. Och det skulle säkra en ententesger.

Och för SvD är tydligen fortfarande ställningstagandet för den ena sidan i det imperialistiska kriget viktigare än kampen mot bolsjevikerna.

Det är nästan helt konsekvent. Och det hade jag faktiskt inte väntat mig.

Troligen såg SvD bolsjevikregeringen som en i och för sig olustig parentes, som inte har någon framtid. Men så länge dess existens gynnade Kaiser Wilhems Tyskland gjorde de någon sorts nytta....

Detta skulle ändras mycket snart. Eftersom jag endast sporadiskt tittat i förväg vet jag inte exakt när omsvängningen sker.

Jag misstänker at SvD såg kaiserns Tyskand som en stark och pålitlig kraft, som en definitiv garant mot bolsjevismens framtida  spridning.  En spridning som även SvD innerst inne var rädda för, viiket visades av exemplet Finland.

Men det är först när kejsardömet störtats som de kommer att se bolsjevikfaran som ett verkligt hot.
---------------------------------------------------------------------
* Som jämförelse kan nämnas att den tyskvänliga nazianstuckna pressen under andra världskriget inte alls blev lika vänlig mot Sovjetunionen under Molotov-Ribbentrop-pakten 1939-41!


Kaiser Wilhelm II

Inga kommentarer:

Kan stjärnor försvinna spårlöst?

Först trodde jag att denna artikel fanns på en pseudovetenskaplig webbsida. Den säger nämligen just att stjärnor plötsligt spårlöst kan ...