måndag 17 september 2018

"Rädda dollarn" och FNL-grupperna

Apropå det senaste inlägget.

Knutna Nävar var som sagt en sånggrupp för KFML(r). Som i sin tur var en ultravänsterutbrytning från KFML hösten 1970. Knutna Nävar gjorde en hel del sympatiska sånger men det är å andra sidan det mest positiva man kan säga om den tidens KFML(r).

De var toksekterister av värsta slag. och förblev det HELT konsekvent ända tills de hamnade i kris i slutet av 1973.  Efter den krisen modifierade de sig lite, lite grann - men bara lite.

Vad deras sentida efterföljare i "Kommunistiska Partiet" sysslar med idag har jag mycket dimmiga begrepp om.

Det ursprungliga  KFML  som errarna splittrade sig ifrån - gjorde dock faktiskt när det begav sig en del nytta. Framförallt i "De Förenade FNL-grupperna" (DFFG), som de de facto dominerade. Och fast KFML gjorde en del betänkliga saker i dessa, får man nog säga att det var ett ovanligt lyckat exempel på frontpolitik. Eftersom man lyckades bygga upp vad som troligen var den mest massiva solidaritetsrörelsen mot USA:s krig i Indokina, i något land utanför USA.

De såg som sin uppgift att dels kräva att USA skulle lämna Indokina, dess att arbeta för politiskt och materiellt stöd till FNL, och dels att även i andra avseenden kämpa mot USA-imperialismen.

De hade också sånggrupper. Nu tror jag att deras första sånggrupp "Freedom Sinegrs" förlorade en del av sina medlemmar till just Knutna Nävar (errarna tog över en stor del av Göteborgs FNL-grupp, med syftet att lägga ner den..) , men jag är inte helt säker på det.

Men FNL-grupperna skapade nya sånggrupper, och de gjorde sedan många sånger värda att lyssna på.

Bland annat "Rädda Dollarn" från 1971, som man kan höra här .

Den är både tänkvärd och fyndig,

FNL:s flagga 

Inga kommentarer:

Parabol om den nya könslagen

Parabol är en intressant och läsvärd tidskrift som startats av Kajsa Ekis Ekman. I det senaste numret finns en debattartikel som på ett grun...