söndag 4 februari 2024

Exodus

Att vederlägga Exodus* berättelse om uttåget i Egypten är ännu lättare än att vederlägga berättelsen om invasionen i Kanaan. 

Att 600.000 män (med kvinnor och barn torde detta innebära långt över miljonen) skulle kunna vandra omkring i Sinai i 40 år utan att lämna massiva arkeologiska spår är omöjligt. Men det finns inga sådana spår. Så en dokumentär är knappast nödvändig för att bevisa att berättelsen i Exodus inte kan stämma. 

Men här finns i alla fall en dokumentär som kritiskt granskar just Exodus.

*Andra Moseboken.


Israeliternas uttåg, målning (cirka 1896–1902) av James Jacques Joseph Tissot, 1836–1902.

3 kommentarer:

Anonym sa...

https://www.youtube.com/watch?v=ZVxbz4Jg5l8

"The Hounds var en svensk popgrupp som bildades 1965 i Stockholm. Gruppen bestod av Jan Ahlén, Henrik Salander, Lars Wallander, Jan Bråthe och Janne Önnerud. Lars Hjort var också involverad.[källa behövs]
The Hounds fick sin första hit, Exodus, 1966."

Salander hamnade sedermera på UD.
https://sv.wikipedia.org/wiki/Henrik_Salander

Fin melodi det där ...

Erik Rodenborg sa...

Melodin tycker jag är ovanligt tråkig och texten - hemsk. Lite märkligt att detta var deras första singel. Texten skulle passat för en sånggrupp i Pingstkyrkan - i alla fall om den varit på svenska.

Tacka vet jag "Sealed with a Kiss" och "The Lions Sleeps Tonight".

Nu gjorde även Hollies en kristen sång - Very Last Day - men den var dels en mycket bra gjord låt, dels hyllade den inte ett imaginärt folkmord. Utan påminde om att vi kommer att få svara för våra gärningar, vilket inte är helt fel.

https://www.youtube.com/watch?v=Eyz2MBvlaJU

Anonym sa...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Exodus_(film,_1960)
Baserad på Exodus av Leon Uris
"Composer: Ernest Gold
Author: Charles Boone"

...

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...