fredag 10 mars 2023

Henry Kissinger

Henry Kissinger är 99 år och fyller hundra år den 27 maj i år. "Ont krut förgås inte så lätt" som den idiotiska felöversättningen från tyskan lyder. Ser nu att han alldeles nyligen uttalat sig om ChatGPT-datorn och annan AI och menar att de kan hota demokratin. Det har jag ingen välgrundad åsikt om.

Vad jag anser om Kissinger själv saknas det däremot invektiv starka nog för att uttrycka. Varje tävlan om vilka som varit de mest vidriga statsmännen i världen torde vara hård, och kandidaterna oerhört många, men Kissinger torde ändå finnas någonstans i toppen.

Jag återkommer mer utförligt till Kissinger, när han dör eller fyller hundra, men tills vidare kan jag lägga ut Blå Tågets "Den grå eminensen" från 1972 - den enda sång jag känner till som direkt handlar om Henry Kissinger. Han nämns även med namn.

Den är faktiskt träffande.

Den kan höras här.

v

Henry Kissinger och Richard Nixon diskuterar Vietnamkriget, 1972

4 kommentarer:

Verutschkow sa...

https://www.dn.se/arkiv/kultur/kissinger-den-fullfjadrade-ogontjanaren-fafang-aregirig-maktlysten-och-impotent-flackar/

Där ligger du i lä med dina invektiv ...

Erik Rodenborg sa...

Ver

Tyvärr kan jag inte öppna DN, eftersom jag inte prenumererar. Men jag ser ju rubrikerna och ord som fåfäng, maktlysten, äregirig - och impotent.

Det finns ju värre invektiv än dessa. Det finns en massa fåfänga, maktlystna etc människor i denna värld (och att vara impotent är säkert påfrestande för en del, men gör ju inte någon till ond) men det som skiljer Kissinger från dessa är att han är en oerhört cynisk massmördare.

Ett av många exempel. Under de förhandlingar som ledde fram till fredsavtalet i januari 1973 som han hade med Le Duc Tho reagerade Kissinger inför varje vägran från Hanoi att godta något av USA:s krav - med massiva terrorbombningar av DRV.. Det var tusentals och åter tusentals nordvietnameser som varje gång fick betala med sina liv för att Kissinger var sur på på motsidan under förhandlingarna.

Ironiskt nog gjorde USA ändå den ena eftergiften efter den andra, och en elak kritiker i USA sade att Kissinger beordrade bombningar av Nordvietnam så fort regeringen i Hanoi inte "ville gå med på våra eftergifter".

Hela den bombstrategi som kom att följa på de gradvisa bortdragningarna av USA-trupper från och med slutet av 1969 gick för övrigt ut på att ersätta marktrupper med massiva terrorbombningar av Vietnam (nord som syd), Laos, och Kambodja. Denna terror drabbade framförallt civilbefolkningen - på ett sätt som knappast kan föreställas.

I jämförelse ter sig även den ryska krigsföringen i Ukraina som modest.

Vid det här laget visste Kissinger om att USA inte skulle kunna vinna krigen i Indokina.Terrorbombningarna hade som syfte att skjuta upp nederlaget, och förbättra USAs "prestige".

Kissingers roll i krigen i Indokina var att vara arkitekten bakom ett av de värsta massmorden i världshistorien.

Det bör även påpekas att Kissinger mycket snart efter Allendes valseger 1970 så ungefär att allt som kan ska göras för att orsaka kallbrand för Chile. Och att ju smärtsammare det blev för Chile ju mer exemplarisk skulle läxan bli.

Kissingers hot förverkligades sedan den 11 sptember 1973..

Nej, det finns inga invektiv som adekvat kan beskriva vad jag tycker om Henry Kissinger.

Verutschkow sa...

Kina tycks ha uppskattat honom. Kallas en "gammal vän" i KINA. DN idag, sidan 23
i del 1.

Han besökte f ö Kina över 100 ggr !!!

Erik Rodenborg sa...

Så mycket för "kommunismen" i den kinesiska ledningen.

Hossi

Sabine Hossenfelder har tydligen fått en asteroid uppkallad efter sig .  NASA ringde henne en dag och sa att de ville ha en asteroid uppka...