tisdag 21 februari 2023

Bör offentliga bokbränningar förbjudas?

Att endast förbjuda att offentligt bränna just Koranen kommer endast att gynna islamofober, som sedan kommer att kunna utveckla konspirationsteorier om att detta visar att muslimerna snart tar över Sverige. 

Att endast förbjuda brännande av religiösa urkunder kommer att reta Humanisterna och möjligen också Vetenskap och Folkbildning. Som kan bli upprörda över att vad de ser som religiös vidskepelse gynnas.

Frågan är om inte alla offentliga bokbränningar bör ses som ett hatbrott. Det är inte en del av yttrandefriheten, eftersom det inte handlar om att yttra sig utan om att symboliskt förinta andras yttranden. 

Inte bekämpa dem, inte argumentera mor dem, inte ens att säga att de är vidriga. Utan förinta dem. 

Jag kan inte se att ett förbud mot offentliga bokbränningar kan skada någon.  Inga rationella människors frihet kommer att hotas. 

Att offentligt bränna böcker är en otäck handling. "Där man bränner böcker bränner man till slut även människor", sa Heinrich Heine 1821. Det stämde i vilket fall som helst i Nazi-Tyskland, där bokbål föregick Förintelsen med nio år. 

Så förbjud gärna offentliga bokbränningar. Alla. Men om den bok som råkar brännas är bok- och människo-brännaren Adolf Hitlers Mein Kampf kan ju kanske den som bränner frias pga förmildrande omständigheter...

Johannes Gutenberg, uppfann boktryckarkonsten

1 kommentar:

NoBoyToy sa...

https://arbetet.se/2022/02/22/i-sd-paradiset-rensas-biblioteken-pa-bocker/

I SD:s skyltfönster Sölvesborg har man rensat ut 17 000 böcker från biblioteken. Det säger det mesta om vilket sorts parti vi har att göra med.

"Sölvesborgs bibliotek har rensat ut en fjärdedel av alla bibliotekets böcker. Det motsvarar hela 17 000 titlar.

Staden som ska tjäna som ett skyltfönster för SD:s politik gör sig alltså av med en enorm mängd biblioteksböcker. Men det skulle ske lite i hemlighet, om inte media grävt i händelsen.

De första uppgifterna från biblioteket var att cirka 1 000 böcker hade rensats ut under 2021.

Sölvesborgs kommun har redan tidigare dragit ned på inköpen av litteratur på främmande språk. Ingenstans i Sverige har heller nedstängningen av biblioteken varit så lång tid under pandemin som i Sölvesborg.

Avskyn mot böcker är tydlig. Avskyn mot de tankar som texter kan skapa."

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...