måndag 6 februari 2023

1984 - från och med 1 februari?

Från och med 1 februari 2023 är det förbjudet med mobiler - som inte är officiellt registrerade på innehavaren. Anledningen ska vara att försvåra för brottslingar.

Det kan verka vällovligt men tänk tanken - om en sådan lag (kombinerat med dagens teknologi) hade funnits i Chile den 11 september 1973 hade Pinochets säkerhetstjänst fått ett mycket enklare arbete.

Eftersom mobiler i dagens samhälle är något som man förväntas ha med sig överallt innebär det att några kan kontrollera inte endast precis vilka varje enskild människa ringer till och tar emot samtal från - utan även var (nästan) alla människor befinner sig, och tidigare befunnit sig, vid varje givet tillfälle.

Varje mobilinnehavares rörelsemönster kommer att kunna registreras och kartläggas. Så länge man inte lämnar mobilen hemma, eller stänger av den.

De som verkligen är kriminella kan säkert lösa problemet på ett eller annat sätt. De kan ju sätta i system att stjäla mobiler kort före en planerad stöt och sedan använda dessa för kommunikationen...

Statsapparatens kunskaper om var alla människor gör och befinner sig kommer att öka väsentligt. Och personer på höga nivåer som har kontakter inom statsapparaten kan säkert också komma åt dessa kunskaper.

För övrigt torde väl även hackare kunna ta sig in i registren.

För jag antar väl ändå att man fortfarande kan ha hemligt nummer - dvs hemligt för alla utom de som har tillgång till statsapparatens register.

Grundfrågan är - förstås - litar man staten? Vi lever ju inte i en platonsk idealstat - den borgerliga staten är ju inte precis någon neutral institution.

Jag ser absolut den nya lagen som oroväckande.

TILLÄGG

Eftersom jag inte har en smartphone tänkte jag inte på att man kan kommunicera från mobiler utan att behöva ringa till speciella nummer - exempelvis via Messenger. Men faktum kvarstår att det ändå går att kartlägga allas mobilinnehavares exakta rörelsemönster. Och även om det går att kommunicera på ett annat sätt än att ringa till telefonnummer är inte de flesta människor som inte är yrkeskriminella så säkerhetsmedvetna att de hela tiden kommunicerar med en baktanke att nu ska minsann inte staten veta vem jag ringer till....

7 kommentarer:

Verutschkow sa...

Mobilen i sig blir väl inte förbjuden och det vanliga användningssättet blir
väl bara omöjligt. Fast som tidur bör den duga ...

Erik Rodenborg sa...

En ovanligt dyr klocka med andra ord....

Verutschkow sa...

Du vet inte vilket pris jag har betalat ...

Anonym sa...

Det finns klockor som kostar mycket mer än de dyraste Smartphones.
Min Smartphone kostar ca 1000 kr men länge hade jag en vanlig mobil.
Men vill du leva i stenåldern så...

Erik Rodenborg sa...

Jag vill kanske inte leva i stenåldern men anledningen till att jag inte använder en smartphone beror inte på priset. Jag har faktiskt en smartphone, som jag fick för några år sedan. Men jag lyckades inte använda den. Vilket förmodligen beror på dumhet.

NoBoyToy sa...

Och så har vi detta med mobilt bankid. Snart kan man inte göra någonting utan mobilt bankid, dvs all information om oss skall finnas lagrade i våra mobiler. Folk tänker nog inte i allmänhet på att de går omkring med smådatorer i fickorna och att mobilerna måste virusskyddas på samma sätt som en vanlig dator.

Erik Rodenborg sa...

Jag har4 fortfarande inget mobilt bank-ID. Hittills har jag klarat mig...

En paradox

Tillvaron är just nu full av paradoxer. Nu har exempelvis en lag som är klart antifeministisk, röstats igenom, och de enda som röstar emot d...