måndag 3 oktober 2022

Lite anmärkningar utifrån en TV-serie

Det går just nu en ganska läskig serie i SVT, The Grave. Att den kallas "The Grave" och inte försvenskas till "Graven" beror nog på att det för några år sedan gick en annan thriller-serie på SVT (som också finns på SVT Play) och som hette just "Graven". Nåväl, själva utgångspunkten i "The Grave" är att tre döda människor som hittats i en grav har samma DNA som tre nu levande människor. Det framställs som ett djupt mysterium, av en närmast hisnade art, och skulle också vara det om DNA:t var lika till hundra procent (och förstås att de döda inte var enäggstvillingar med de levande!)

Men istället kan seriens okunniga manusförfattare inte låta bli att konkretisera i en helt annan riktning. De säger efter ett tag att de döda och de levande har "nästan" lika DNA och på ett ställe sägs det att de är lika till 95 procent. Men det är snarast en osedvanligt stor skillnad.

Jag kollar upp och det visar sig att i genomsnitt har två medlemmar av släktet Homo Sapiens cirka 99,95 procent identiskt DNA.

Dessutom är chimpansens och människans DNA identisk till 98, 5 procent. .

Så hela grunden för seriens fortskridande spöklika handling blir fel...

Viktigt? Kanske.

De ytterst små skillnaderna i DNA både mellan människor, och mellan människorna och de närmaste djurarterna (även skillnaderna mellan oss och till exempel hundar är mycket mindre än många skulle tro) visar hur mycket de olika livsformerna på jorden har gemensamt.

Tänk nu inte att människor nästan är djur. Tänk istället att djuren nästan är människor. Och att alla människor är oerhört lika - också det mycket mer än många vill tro.

7 kommentarer:

Verutschkow sa...

"Att den kallas "the Grave" och inte försvenskas till "Graven" beror nog på att det för några år sedan gick en annan thriller-serie på SVT (som också finns på SVT Play) som hette just "Graven"."

https://sv.wikipedia.org/wiki/Gavin_DeGraw
DeGraw kunde den väl ha kallats. Han har sjungit in en duett med Grace Slick ...

Verutschkow sa...

Undrar om jag inte blandade ihop ett par saker. Återkommer med ett nytt inlägg
som avviker från ämnet i mån av tid ...

Verutschkow sa...

A4 Rock Myself To Sleep
Backing Vocals [Additional Background Vocals] – Kevin Dubrow
Written-By – Kimberley Rew, Vince De La Cruz

PINSAMT. Kan inte ens skilja på Kevin och Kevin.

Dessutom totalt off the subject !

Men Kevin Dubrow var i alla fall med i Quiet Riot !

Erik Rodenborg sa...

Men om Tiotusenkronorsfrågan fanns kvar (finns den det, med ett annat namn och en annan summa?) skulle du nog ändå ha goda chanser om du ställde upp i ämnet popmusik..

Anonym sa...

Jag skall aldrig mera skriva i din blogg utan att tänka först.

Den låt jag "rekommenderade" finns f ö oxå med Katrina and the Waves vilket
kanske inte är så konstigt eftersom den skrivits av dåvarande medlemmen i
bandet Kimberley Rew.

Katrina heter f ö Leskanich i efternamn.

Apropå ingenting, varför skjuts det så mycket där du bor ?

Erik Rodenborg sa...

Jag bor i Hovsjö och här skjuts inget alls. Men Ronna ligger någorlunda nära och där har sorgligt nog två människor skjutits ihjäl för ett tag sedan. Det har länge funnits en kriminell subkultur i Södertäljeområdet med gäng som bekämpar varandra. Det finns en informativ bok om detta, som jag läste för några år sedan, som jag nu tyvärr glömt bort vad den hette och vem som skrev.

Erik Rodenborg sa...

Jo, den heter "Följ fucking order : Liv och död i skuggan av Södertäljemaffian" och är skriven av Ann Törnkvist.

..."not just one of your toys"...

Ovanstående citat är från "Queens of Noise" med gruppen Runaways. De senaste kanske tolv åren har jag alltid associerat den låten ...