söndag 31 oktober 2021

Hur kulturen på Påskön förstördes

Denna dokumentär uppmanat jag alla att se. Den visar helt entydigt att Påsköns kultur inte förstördes av inre processer och konflikter på ön - som ofta har sagts. Det var ett direkt resultat av en grym och hänsynslös kolonisering. Som förvärrades genom åren. Redan tidigt drabbades befolkningen av sjukdomar som besökare förde med sig - men efter ett tag följde en hänsynslös exploatering. 

Stora delar av befolkningen användes som slavar, deporterades till Peru, eller tvingades acceptera - och arbeta med -   de mängder av får  som kolonisatörer förde med sig och som förstörde  ekologin på ön. Det var kommersiella jättelika fårfarmer - kapitalismen hade kommit till ön. .  

Detta var endast några exempel...

Filmen visar klart att Påskön hade en levande, fredlig och ganska så harmonisk kultur före koloniseringen. Under större delen av filmen blir man mer och mer imponerad över kulturen på Påskön.

Filmen blir sedan mer och mer sorglig när den närmar sig slutet. Jag har just kommit till slutet och mina ögon är faktiskt fulla av tårar...

 

4 kommentarer:

Tidlösa sa...

https://ashtarbookblog.blogspot.com/2021/11/where-giants-walked.html

Har kollat och kommenterat.

Erik Rodenborg sa...

Jo, jag har redan sett det. :-)

Anonym sa...

Det kan vi enas om.
Till 100 %.

Erik Rodenborg sa...

Det var ju bra. :-)

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...