tisdag 25 augusti 2020

Konspirationsteoretiker ♡ Donald Trump = sant?

Ja, det är nog mycket ofta sant när det gäller en viss typ av konspirationsteoretiker. Det är de som hävdar att en hemlig ondskefull elit antingen styr världen eller mycket stora delar av världen. En elit som samtidigt är diaboliskt skicklig och välplanerande. Det måste den ju vara, om den kan styra världen i hemlighet.

Framförallt borde den väl styra USA. eller har i alla fall gjort det - med den Trump-regering vi har där idag råder väl i så fall någon form av märklig dubbelmakt.

QAnon-teorin har ju nyligen uppmärksammats och så vitt jag fattar har i alla fall många av dess dess anhängare en världsbikd av den typen. Vi har ju också Illuminati-teorier, teorier om den världsomfattande sionistiska ockupationsregeringen, teorier om utomjordiska ödlor etc etc.

Det gemensamma för dessa teorier är ju alltså att världen styrs av en grupp med tre huvudsakliga egenskaper.. För det första är den ond.  För det andra är den mer eller mindre hemlig. För det  tredje har den en förmåga till en mycket intelligent planering.

Konspirationsteoretiker av den typen brukar ofta förneka den globala uppvärmningen . Det är logiskt - för om de ondskefulla härskarna har förmågan att leda en satanisk världsregering för att ta till vara på sina egna intressen - torde det ju inte vara så klumpiga att de accepterar en uppvärmning som en dag kan slå ut även dem. (Om de inte är rymdvarelser som vill utrota alla människor för att de sedan själv ta över...).

Men dessutom har många av dem de senaste åren mer eller mindre entusiastiskt kommit ut för Donald Trump. Varför?

Det är ju inte så konstigt. För om man tror att världen styrs av ett hemligt, intrigerande, planerande ondskefullt nätverk är det ju stört omöjligt att Trump skulle kunna vara en del av detta.

En person som knappast kan fullfölja en grammatiskt korrekt mening, som skvätter ur sig mycket lätt genomskådade lögner vareviga dag, och som verkar okunnig om det mesta - är ju inte direkt någon som man kan anta är en del av ett iskallt, välplanerande och på samma gång ondskefullt - men ändå "rationellt" system.

Därför - i varje "Illuninati-liknande" konspirationsteori torde ju Trump stå utanför Den Stora Konspirationen. Och eftersom han trots detta är president i världens militärt och ekonomiskt starkaste stat måste ju hans maktställning vara ett hot mot konspiratörerna...

Om det finns en "New World Order" kan ju den rimligtvis inte ledas av Trump..

Själv tror jag inte en sekund på en på samma gång rationell och ondskefull  "New World Order". Jag lutar snarare åt att man (för att citera en term jag hittat på em marxistisk webbsida) kan tala om en mer eller mindre kaotisk "New World Disorder". Förvisso ond, men absolut inte styrd av en intelligent planerande elit.

Och om det är stört omöjligt att tänka sig att Trump har en central maktställni9ng i en "New World Order" är det desto lättare att se honom som en del av maktspelet i en "New World  Disorder"...

10 kommentarer:

Tidlösa sa...

Donald Trump har en unik ställning. Han är mig veterligen den ende etablerade politikern som många konspirationsteoretiker inte förknippar med konspirationen. Annars anklagar de i stort sett alla för delaktighet, ibland även andra konspirationsteoretiker!

Trump verkar nästan ha en mystisk karisma. En del ser honom som Djävulen, andra som Frälsaren...

Tidlösa sa...

En sak jag reagerat på är att officiella medier ofta attackerar QAnon för fel saker. De skriver upprört att QAnon tror att världen styrs av en satanistisk elit pedofiler. Lite som Jeffrey Epstein, då? Det verkligt absurda med QAnon är dock inte detta, utan andra påståenden, t ex att Mueller egentligen var agent för Trump, etc. Medierna lever i en bisarr bubbla...

Tidlösa sa...

Inte nog med att Trump uppfattas som frälsare av personer som normalt sett ser Illuminati och aliens lite överallt. Trump är även föremål för *liberala* konspirationsteorier. Jag tror att detta uttrycker något.

Trump är faktiskt annorlunda. Båda sidor känner detta. Både QAnon och Russiagate är förvrängda uttryck för denna verklighet.

Däremot är Trump givetvis inte lösningen på just någonting alls. Han är snarast stormsvalan...

Erik Rodenborg sa...

Jo, han har en unik ställning. Och han medverkar delvis själv till det. En mainstream president skulle direkt attackera en rörelse som QAnon, och förklara att det de säger är nonsens. Men Trump vare sig direkt desavouerar eller stöder QAnon, på samma sätt som han nästan aldrig direkt markerar mot några av sina andra anhängare. QAnon-aktivister kan se tystnaden som just - ett tyst stöd.

Officiella media har nästan alltid gått mot teorier om att ex.vis pedofiler och/eller satanister etc. har en stark ställning inom samhällets härskande skikt. En sådan uppfattning hotar ju stabiliteten i samhället i en ovanligt hög grad.

Det kan man ju se på debatten om rituella övergrepp på 90-talet. Då blev många som öppnade för att det kan finnas en ganska stor kärna av sanning i dessa berättelser attackerade för att ha rent samhällsfarliga konspirationsteorier.

QAnon idag kan också användas mot alla som anser att det kan finnas förövarnätverk i samhällets topp. De skulle kunna angripas för att ha "QAnon-liknande konspirationsteorier".

Tidlösa sa...

Försvann mitt tredje inlägg?

Erik Rodenborg sa...

Jag måste ha missat att klicka "publicera" i rutan.

Erik Rodenborg sa...

Tidlösa 20.28

"Trump är faktiskt annorlunda".

Ja, men vi lever i en annorlunda tid. Brexit är annorlunda, SD är annorlunda. Å andra sidan är också exempelvis MeToo annorlunda. Det händer saker - och det ganska snabbt.

Att även sansade bedömare nu kan se det som relativt troligt att alla människor kan vara döda om hundra år är annorlunda. Den globala uppvärmningen är annorlunda, Greta Thunberg är annorlunda.

"Däremot är Trump givetvis inte lösningen på just någonting alls.Han är snarast stormsvalan..."

Han är inte lösningen, eller ens en del av lösningen. Måhända stormsvala, men framförallt en del av problemet.

Tidlösa sa...

Jag tror att 2020 i efterhand kommer att framstå som den ultimata vändpunkten. Ungefär som 1914, 1989 eller något sådant. Det galna året då den gamla världsordningen slutgiltigt kollapsade. På både gott och ont...

Anonym sa...

"https://en.wikipedia.org/wiki/Aladdin_Sane_(song)
"Aladdin Sane (1913–1938–197?)" is a song by English singer-songwriter David Bowie, the title track from his 1973 album Aladdin Sane."

Apropå årtal (Tid/Tidlösa). Blev ju dock inget nytt världskrig just
det årtiondet …

Och "A ladd insane" är väl just vad den "gode" Trump är ...

Verutschkow sa...

Rätt intressant program i SvT2 igår om den här mannen och hans insatser för Trump ...

https://sv.wikipedia.org/wiki/Alex_Jones

..."not just one of your toys"...

Ovanstående citat är från "Queens of Noise" med gruppen Runaways. De senaste kanske tolv åren har jag alltid associerat den låten ...