tisdag 15 oktober 2013

Lite kuriosa

För ett tag sedan kom jag att tänka på hur namnet Maria (alternativt Mary) förekom flera gånger i pop- och svensktoppsmusik några månader i mitten av 1967.

Först hade vi The Monkees Mary, Mary, som nog inte var på någon lista (den var b-sidan till Theme from the Monkees, som låg på Tio i topp under försommaren detta år), men som spelades mycket ofta.

Efter ett tag kom Larry Finnegans Maria min vän, som kom att ligga ganska länge på Svemktoppen.

Samma år kom dessutom Robban Broberg  upp på Svensktoppen med sången Maria Therese.

Och i september gick sedan Tom & Mick Maniacs (med Tommy Körberg) upp till första plats på Tio i topp med Somebodys Taken Maria Away.

Sedan blev förstås namnet mindre vanligt igen, men långt senare dök det ju upp i ett mer gåtfullt sammanhang, med religiösa undertoner - i The Beatles Let It Be i februari 1970. Som ju var den singel beatlarna gav ut bara någon månad innan de meddelade att de skulle upplösas.
__________________________________________________
TILLÄGG
En kommentator tipsade mig om Jimi Hendrix The Wind Cries Mary, som ju också var aktuell under just dessa månader 1967.... Den hade jag faktiskt glömt. Men det gör ju det hela ännu bättre....

9 kommentarer:

Verutschkow sa...

Du kanske inte lyssnar på nutida musik men härom året kom Lisa Miskovsky med en låt som hette just "Mary".

Verutschkow sa...

En riktig höjdarlåt av lite äldre datum är ju John Holms "Maria, många mil och år från här".

Erik Rodenborg sa...

Min poäng var framförallt att under några få månader från maj till september 1967 var det ovanligt många låtar med namnet Maria. Vad det nu kan bero på?

Anonym sa...

http://www.youtube.com/watch?v=qpj_o8Q1UVM

Det låg i luften.

Erik Rodenborg sa...

Tack för det. The Wind Cries Mary hade jag glömt. Den kom också under dessa månader.

Verutschkow sa...

Det enkla svaret på frågan är naturligtvis att det handlade om en viss drog, alltså Marijuana (fast det vet du väl). Men glöm inte den här med the Association !

http://en.wikipedia.org/wiki/Along_Comes_Mary

Erik Rodenborg sa...

Verutschkow

Så Maria var en symbol för marijuana 1967? Den tanken har jag inte tänkt... Knappast i alla de exempel jag gav... Att Larry Finnegan skulle ingå i någon sorts komplott för att bruket av cannabis skulle spridas över världen - nej, det är mer än vad min fantasi kan svälja!

Verutschkow sa...

"Summer of love" var det som sagt var på den tiden, dock inte i mitt medvetande. För att öka på låtlistan kan jag kanske plåga dig med Robban Broberg och "Maria-Therese" !

Erik Rodenborg sa...

Men jag nämner ju "Maria Therese" i mitt inlägg.

Ja, visst vet jag att sommaren 1967 var flower power, Summer of Love etc. och att detta hängde ihop med droger som LSD och cannabis. Men att därifrån dra slutsatsen att varje gång namnet "Maria" nämndes i en sång 1967 det egentligen handlade om, marijuana - nej, så långt vill jag nog inte gå.