måndag 19 november 2012

"GW hindrar att sanningen om bordellhärvan kommer fram"

Läs gärna Deanne Rauschers och Gösta Elmquists läsvärda artikel på Newsmill idag om Leif GW Perssons systematiska mörkläggning av ledande poltikers roll i bordellhärvan. Själv har jag inget att tillägga - för tillfället. Mer än att bordellhärvan inte är det enda exemplet på hur GW Persson mörkar och skyler över i fall som innefattar sexuellt utnyttjande.

9 kommentarer:

Shed Light sa...

Apropå GW och hans övertramp...senaste Kaliber (i P1)handlade om terapiminnen.
Ett sammelsurium där Quick fick visa hur terapin påverkat honom och ett "f d" incestoffer som kommit på att hon ljugit, fick ondgöra sig över alla andra förledda terapioffer.
Lena HS var med.
Bedrövligt program. Sånt som flyter upp efter Quickdebatten, det är lätt att förstå varför så många gick igång för att "försvara" honom.

Erik Rodenborg sa...

Jo, det var både okunnigt och ensidigt. Monica D-L fick säga några vettiga ord, annars var det helt förnerkarsidan som dominerade.

Anna L sa...

Hörde på halva innan barnen kom hem och då var det ju mest om att det var en trend i psykvården att suggerera fram falska minnen. Vad anser du om det påståendet? Ligger det någon sanning i? För övrigt kom jag att tänka på programmet om Södertäljeflickan och hur pappans advokat inte trodde att han kunde vara skyldig eftersom han var så snäll och mjuk. Ungefär som Thoma Quick då eller? Enligt mannen som lyckades smita ifrån honom verkade han också väldigt snäll ända tills de kom hem till lägenheten...

Erik Rodenborg sa...

Anna L...
"det var en trend i psykvården att suggerera fram falska minnen".

För det första är "suggerera fram falska minnen" ett uttryck som i sig tar ställning för att det inte kan handla om att få upp riktiga minnen. Det fanns inom en liten, liten, del av psykvården en inskikt om att minnen kan trängas bort och att de i vissa fall senare kan återkallas.

Genom en massiv hetskampanj framställdes detta som just att man "suggererade" fram "falska" minnen och idag har insikten trängts bort nästan överallt. Tyvärr.

Ja, advokaten var ju märklig. Speciellt när han plötsligt kom in på att han inte fick den där tavlan. Han tillägger snabbt att det inte var en viktig fråga för honom men det ger ändå en underlig bismak när man lyssnar på det.

Anna L sa...

Ja, jag hörde ju inte ordentligt på det, men det var en kvinna som pratade om att det är en stor skillnad på äkta återkallade minnen och falska, när man hör personen berätta. Därför undrade jag om du, som är mer insatt, tror att det fanns någon/några terapeuter som just fick folk att inbilla sig att de hade minnen som de senare backade på, och på det sättet förstörde trovärdigheten för dem som fått upp äkta minnen. Sen verkar det ju för en människa som jag som inte har erfarenhet av psykiatrisk vård helt världsfrånvänt att inte tro på att minnen kan förträngas och komma tillbaks, det har vi väl alla erfarenhet av på något plan? Nu är jag kanske lite lat som inte tar reda på fakta själv, får skylla på ungarna, men vet du om de som förnehar fenomenet även förnekar att man kan tränga bort traumatiska minnen eller bara att man kan få tillbaks dem?

Anonym sa...

Jag blir inte klok på Leif GW Persson. Det fanns en tid (Efterlystiden) då jag tyckte han var bra men det var innan jag kände till hans uttalanden om bl.a den här härvan. Jag har tagit för givet att en man som stod Carl Persson (den tidens rikspolischef) så nära måste han ha minst samma rättspatos som CP. Men ack vad jag bedrog mig.

Sedan alla GWs märkliga utspel i samband med Quick karusellen. Ja jisses, vad ska man säga. Bidra med pengar till rättsprocess mot dom som vågar berätta en annan sida av Råstams "sanning". En sida som bara dom som var med känner till.

Jag undrar vad han vinner på att tysta ner och/eller vinkla alla perspektiv i dom här rättsrötorna?
Varför är det så viktigt för GW, Guillou och andra i deras följe att tysta ner brottsoffer?

Tycker förövrigt att Anders Jallai är suverän. Han räds inte att berätta om det han känner till: http://www.jallai.se/2012/11/call-girl-bordellaffaren-vad-hande-i-verkligheten/

Heder åt honom, Rauscher och andra som vägrar låta sig tystas och Erik, tack för länktipset.

R

Anonym sa...

Ett talesätt är att "när faen bli gammal blir han religiös" i GW:s fall verkar det precis tvärtom. Måhända vill han inte tillbaka till den situation han befann sig i när Bordellhärvan briserade. Men han hade väldigt annorlunda inställning i sin bok, vilket han också antyder i denna krönika:
http://m.expressen.se/kronikorer/leif-gw-persson/leif-gw-persson-littorinaffaren-vacker-liv-i-onda-minnen/?partner=www

Erik Rodenborg sa...

Anna L
"Därför undrade jag om du, som är mer insatt, tror att det fanns någon/några terapeuter som just fick folk att inbilla sig att de hade minnen som de senare backade på, och på det sättet förstörde "

Det kan ha funnits sådana fall. Från USA finns en del väldigt konstiga berättelser om terapeuter. Jag betvivlar att det har hänt i Sverige. Oavsett vad man tror om Quick kan det fallet inte räknas in. Quick påstår att han ljög, inte att han hade falska minnen.

"men vet du om de som förnehar fenomenet även förnekar att man kan tränga bort traumatiska minnen eller bara att man kan få tillbaks dem?"

Båda varianterna finns. Det allra vanligaste är att de förnekar att traumatiska minnen kan trängas bort alls, men det finns de som medger att de kan det men hävdar att de efter detta aldrig kan komma tillbaka eftersom de helt utplånas efter bortträngningen.

Erik Rodenborg sa...

R

"Varför är det så viktigt för GW, Guillou och andra i deras följe att tysta ner brottsoffer?"

En MYCKET bra fråga....

Påskfirandet - den kusliga bakgrunden

Långfredag....  Dagen då man ska fira hur "Guds son" offrades och torterades ihjäl för 2000 år sedan.  Många vet dock inte bakgrun...