torsdag 21 mars 2024

Satanistiska högtidsdagar

Faktum är att jag ibland brukar bli nervös inför satanistiska högtidsdagar.  Denna dag - vårdagjämningen - är en av dem. 

Nu har även Wicca samma högtidsdagar och jag inget emot Wicca. Men det ändrar inte på att min känslomässiga reaktion på dessa dagar är... en irriterad och ibland ångestfull nervositet. 

Flera av dem firades i den keltiska förkristna religionen. 

Det finns många sådana dagar. Men de mest centrala är de årstidsbaserade. 

Dels är det dagjämningarna, (vår- och höstdagjämningarna), dels solstånden (sommar- och vintersolstånden). 

Men dessutom är det fyra dagar som ligger mellan dessa. 

Dels Imbolic, som brukar firas omkring 1 februari (det kan också vara 30 januari, eller 2 februari). Dels Beltane, som kan firas den 30 april, men även 1 maj. Dels Lammas, ca 2 augusti (men även ibland dagar omkring). Och slutligen då Samhain, 30 oktober, eller näraliggande dagar. 

Jag har försökt förändra min inställning till dem genom att försöka uppleva dem utifrån mer positiva nyhedniska traditioner, som gör något mer angenämt av dem. Men jag har inte riktigt lyckats .

Så jag brukar ogilla dessa dagar. Inklusive denna dag.

2 kommentarer:

NBT sa...

Hur firar satanister sina högtidsdagar? Vad gör de?

Erik Rodenborg sa...

Hej, jag såg just dina fyra kommentarer. Jag måste springa ut nu, så jag svarar mer utförligt senare. Men väldigt kort om denna. Det finns väldigt olika typer av satanister. Det finns de som är ganska så beskedliga, och så finns det de som inte på något sätt är beskedliga. De värsta, och hemligaste, av dem begår olika typer av övergrepp på dessa dagar. De mest beskedliga satanisterna har harmlösa, men måhända suggestiva, ritualer.

Funderingar om trans...

Jag är inte emot den nyligen antagna lagen för att jag är emot transsexuella. Tvärtom. Under stora delar av mitt liv har jag själv uppfattat...