måndag 25 mars 2019

Ufologisk numerologi

Det fanns en gång en ufolog som hette Staffan Stigsjöö. Han skrev tre böcker - ”Tefatsfolket ser oss”, ”Tefatsfolket - vänner eller  fiender?”, och "Tefatsfolket har landat".

Jag läste någon eller några av dessa redan på sjuttiotalet. Det som mest fascinerade mig i dem var ett påstående om att personer som är aktiva i ufo-frågor brukade dö omkring den 24  i månaden. Omkring, alltså. Stigsjöö angav ett spann som sträckte sig mellan den 21 och den 27. Och namngav några ufologer/ ifologer som dött mellan dessa datum. Jag blev storligen förundrad.

På den tiden fanns inte internet, så det var lite svårt att kolla. Men nu har jag amatörmässigt, och snabbt, kollat några få namn i  sammanhanget. Här är resultatet.

Den första kända contacteen, George Adamski , dog den 23 april 1965, Den andra, Truman Bethurum dog den 21 maj 1969.  Den tredje, Daniel Fry, dog den 20 december 1992. Den första riktigt kända kvinnliga contacteen,  Elizabeth Klarer, dog i  februari 1994, men jag har inte lyckats hitta något datum.

Den kände svenska contacteen, Gösta Carlsson, dog dock den  4 oktober 2003.

Den mer vetenskapliga ufologen Allen Hynek dog den 27 april 1986. En av de första författarna till populärt skrivna  böcker om "flygande tefat",  Donald Keyhoe, dog den 29 november 1988. Barney Hill, en av de två förta kända  "abductees", dog den 25 oktober 1969*.  Den första akademiker som skrev positivt hållna böcker om "abductees”, John E Mack dog den 27 september 2004.

Grundaren av en svensk åtminstone någorlunda vetenskaplig UFO-tradition,  K Gösta Rehn, dog den 17 juni 1989. Staffan Stigsjöö själv dog den 6 mars 2009,

En mindre känd contactee,  George van Tassel, dog den 9 februari 1979. Den första som rapporterade sig ha sett "flygande tefat", (och gav namn åt fenomenet!)  Kenneth Arnold, dog den 16 januari 1984.

Det är de jag kollat hittills.

Tja, relativt många dog ju faktiskt nära Stigsjöös tidsspann 21- 27. En snabb koll på medelvärdet på min mobils miniräknare ger - 18, 666666667 (!).  (om jag gjorde rätt). Medianvärdet på detta tunna materiel torde dock ligga på  20,5, om jag räknat rätt i huvudet....(matematik är inte min starkaste sida...)

Vad kan man säga om detta? Jag säger ingenting... Mer än att om det finns  en intern ufologisk folklore om dessa datum kan ju det bli en självuppfyllande profetia. UFO-engagerade personer kan ju bli ovanligt nervösa när de kommer till den 21 varje månad....

Det skulle kunna förklara att åtminstone 5 i en lista av 12  dog mellan den 21 och 27.  Vilket är mer än slumpen.. återigen om jag räknar rätt..
-----------------------------------------------------
* Den andra var hans hustru Betty Hill, som också hävdade att hon blev bortförd vid samma tillfälle, och som jag konstigt nog glömde att ta med (!) i listan. (Hmm). Hon dog den 17 oktober 2004, och om jag tog med henne i min lilla statistik skulle ju andelen som var födda mellan den 21 och 27 minska.  Men just nu orkar jag inte att räkna på medeltal och median på den lista jag får om jag tar med henne.
;-)


Allen Hynek (till vänster) och den franske ufologen Jacques Vallee (till höger).

3 kommentarer:

Olof Å sa...

Ah, Staffan Stigsjöö. Jag hade nästan glömt bort honom eftersom jag läste hans böcker för flera decennier sedan, men jag minns också detta påstående om 24. Har ett vagt minne av att Whitley Strieber sagt något liknande, samt ett påstående i den senares böcker om att en UFO-forskare försvunnit spårlöst, vilket på den tiden bidrog till en rätt allvarlig rädsla för mörker.

Även om jag inte skulle placera Stigsjöö så högt vad gäller vederhäftighet var hans entusiasm för ämnet väldigt smittande.

Erik Rodenborg sa...

Ja, entusiast var han. Mitt intryck av hans böcker är annars mest att de innehöll myriader av (påstådda) fakta, som dock presenterades på ett ganska så osammanhängande sätt. Det blev lite mer av en sammanställning av en massa notiser än en bok. Så vitt jag minns.

Anonym sa...

"Det skulle kunna förklara att åtminstone 5 i en lista av 12 dog mellan den 21 och 27. Vilket är mer än slumpen.. återigen om jag räknar rätt.."

Sannolikheten för att det i en godtycklig skolklass skall finnas 2 personer
som är födda samma dag är också anmärkningsvärt stor, kan man visa ...

JK Rowling om transfrågor

I det häxjaktsliknande drevet som har skapats efter att Harry Potter- författaren JK Rowling twittrat om translagen i Skottand kan det finna...