Göbekli Tepe ÄR annorlunda, och jag skulle förstås gärna se att utgrävningarna påskyndades...
Men det betyder absolut inte att jag tror att det finns en konspiration för att dölja kunskaper om en superteknologisk civilisation, eller för att förstöra staden.
Det finns inget superteknologiskt i det som har återfunnits i Göbekli Tepe, i alla fall inte mer än det som återfunnits i en rad neolitiska samhällen. Och dessa är inte heller "teknologiska" i den mening som det uppfattas idag.
Nu är Göbekli Tepe förstås inte neolitiskt.
Göbekli Tepe är en märklig brygga mellan paleolitikum och neolitikum. I den återfinns det anmärkningsvärda fokus på djursymbolik som dominerar i paleolitiska grottmålningar.
Men det som för mig är mest intressant är att det utpräglat "matrifokala" mönster som så ofta kan ses i den neolitiska kulturen verkar saknas.
En betoning på kvinnlig symbolik dominerar den komplexa neolitiska materiella kulturen i såväl Europa som Mellanöstern. Det beskrivs övertygande i exempelvis Marija Gimbutas monumentala arbete "The Civilization of the Goddess" som tyvärr är svår att få tag i.
Oavsett frågan om den tidiga neolitiska kulturen verkligen avspeglar matrifokala och/eller matriarkala samhällen - vilket jag tror att den gör, åtminstone i Mellanöstern och Sydösteuropa - är en matrifokal symbolik ett uppenbart - och mycket starkt - intryck jag får. Men jag kan alls inte se något sådant i Göbekli Tepe.
För mig är det nästan lite irriterande. Samtidigt är det intressant.
Det finns de som ser "matrifokala" kulturer som något som uppstod med det tidiga jordbruket. Medan Gimbutas hävdar att de även fanns i de paleolitiska kulturer som existerade före jordbruket.
Göbekli Tepe skulle kunna ses som ett argument för den förstnämnda åsikten...
Det innebär inte att den ger intryck av att vara patriarkal. Inte alls. Det ger snarare intrycket av en kultur där den vilda naturen, och djuren, dominerar symboliken mer än några mänskliga teman. Man får associationer till australisk totemism. Och till de paleolitiska grottmålningar som nästan totalt domineras av djurteman.
Som sagt intressant.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar